A minőségi pellet a kazán legnagyobb fokú hőtermelését és állandó erőnlétét biztosítja.


A pellet ökologikus tüzelőanyag zúzott fa biokeverékéből melléktermékek nélkül.


Miképp válasszunk ki pelletet?

Legkönyebben tájékozódhatnak a pelletek osztályozása szerint. Az aktuális szabványoknak megfelelően háromféle osztályozást A1, A2 és B-tkülönböztetünk meg. Előfordulnak azonban olyan gyártók is, akik árujukat semmilyen szabványnak megfelelően sem osztályozzák – ez elsősorban az oroszországi, ukrajnai és egyéb előállítókat érinti.

A legmagasabb minőségű pelletet ENplus A1 certifikátummal jelőlik. Ezzel a minőségi igazolvánnyal rendelkező termelők rendszeres, szigorú, hivatalos ellenőrzéseknek vetik alá terméküket. Ahhoz, hogy a pelletek elérjék az előírt paramétereket, amelyeket az ellenőrök rendszeresen átvizsgálnak, a gondos szállítószalagú gyártásnak szabályosan kell működnie. Ezáltal a megrendelők bizonyosak lehetnek afelől, hogy a pelletek mindig elérik a kinyilatkoztatott hőtermelést, mechanikai ellenállást, méretet és egyéb tulajdonságot. A certifikátummal nem rendelkező előállítók habár ezekkel az értékekkel szintén egyetértenek, mégsem teljesítik (egyszerűen átmásolják a már ismert gyártók csomagolásáról).


Amennyiben a legszínvonalasabb minőségre vágyik, mindig keresse az európai certifikátumú ENplus A1-es certifikátumú pelletet.


Az ENplus A1-es osztályú pelleteknél egyes gyártók esetében szintén előfordulnak minőségbeli különbségek, némely viszonteladók fondorlatosan az ENplus A1-es pelletet a certifikátummal nem rendelkező gyártóktól alacsonyabb minőséggel adják el. A pelletek közvetlen gyártója általi vásárlást épp ezért ajánljuk, ahol megbizonyosodhatnak ezek eredetiségéről.

Az alacsonyabb osztályba sorolt pelletek nem feltétlenül kevésbé minőségiek, de kisebb mértékű hőkitermelést érnek el, értve a melléktermék mennyiségét, a pellet mechanikai ellenállóképességét, kéregmennyiségét és további adalékanyagokat.

Továbbá szóba kerülhetnek az ún. agropelletek, amelyeknek az előállításához felhasználták a mezőgazdasági mellétermékből keletkezett biomasszát (például szalma). Ám ezek a pelletek kifejezően alacsonyabb hőtermeléssel rendelkeznek, további negatív tulajdonsággal, mint az égési végtermék fokozott lerakódása a kazánban.

Miben különböznek a minőségi pelletek?

Hőkibocsátás

Paraméter, amely mutatja, mennyi hőt (MJ) kapnak egy kilogramm pelletből. A hőtermelésben minőségi és nem minőségi pellet közti különbség egészen 30%-os. A minőséges pelletek jórészt maradéktalanul elégnek és nemegész százalék hamu marad fenn, mivel a pelletek térfogatának túlnyomó része a melegre méretezett. A certifikátumú pelleteket rendszeresen hőkibocsátó működési próbának vetik alá, hogy a megrendelő mindig tudja, hogy a pénzéért, amelyet a pelletekért kiadott, garantáltan elegendő mennyiségű hőt kap.

Mechanikus ellenállóképesség

A minőséges pellet ellenálló a mechanikus erőltetésekkel szemben és normatív korlátozott mennyiségű mellékterméket tartalmaz – letört darabokat és fűrészport, amelyeket a pelletből a kezelés közben összemorzsol. Az olcsó pelletek alacsony mechanikus ellenállóképességgel több apró fűrészreszelékké és porrá aprózódnak, később az Ön kazánjának a szerkezetét szennyezik, amelyek vagy nincsenek, vagy történetesen valójában hatásosan nincsenek elégetve, ezzel ismét a pénzüket veszítik el, mivel a pelletből kevés hőenergiát nyernek.

Nyersanyag

A minőségi pellet alapja a szintén minőséges nyersanyag szilárd kéreg nélküli tulajdonságokkal, a felgyülemlett feleslegektől mentesen. Az olcsó pelletet általában olyan nyersanyagokból állítják elő, amelyhez a gyártók a legolcsóbban jutnak hozzá, tekintet nélkül a fa tulajdonságaira vagy fajtájára. Ebből kifolyólag a termelésük nincs ráállítva egy fafajtára s ezzel nem érnek el stabil minőséget. Önöknek, mint megrendelőknek, mindez szembetűnhet például a kazán működése folyamán egy-egy zsáknyi pellet esetében, amikor nem kerül sor tökéletes elégésre, amellyel elveszítik pénzüket. Rosszabb eset a kazánban az égési végtermékek lerakódása, nehéz eltávolítása, kiküszöbölése.

A certifikátummal rendelkező gyártók a pelletek raktározását és a belépő nyersanyagokat figyelemmel kísérik. Tehát a pellet nem keveredhet idegen adalékanyagokkal. Az olcsó pellet a kevésbé megfelelő feltételek mellett jön létre, agyaggal és egyéb adalékanyagokkal is szennyeződhet, amely a kazán üzemzavaraihoz vezethet.

Miért döntsön a VOSTOK pellet mellett?

  • Helyi nyersanyagforrás – szlovák kéregtelenített lucfenyő
  • Minőségi német termelőtechnológia
  • Ökológiai energia 100%-os kihasználása
  • ENplus A1 certifikátummal garantált színvonalas minőség

Kedvezmények Önök számára

  • Kedvező ár a legmagasabb minőségű pelletért
  • Magas hőtermelés
  • Egyszerű kezelhetőség
  • Minimális hamumaradvány – maximális nyereség a pelletből
  • Környezetvédő
  • Egyszerű takarékos raktározás

Címünk 

VOSTOK s.r.o.
Želovce 802
991 06

IČ: 47165057
DIČ: SK2023792375

e-mail: info@vostokpellets.sk

A társaság OS Banská Bystrica-n, 24300/S ügyszám alatt van bejegyezve.

Ing. Jiří Špunda
Rendező
tel: +420 721 457 025
e-mail: spunda.jiri@vostokpellets.sk


Üzlet EU, SK

Petr Charvát
Kereskedelmi menedzser
tel: +421 948 229 510
e-mail: charvat.petr@vostokpellets.sk


Üzlet CZ

Értékesítési képviselő
tel: +420 721 288 710
e-mail: info@vostokpellets.sk


© Copyright 2018 VOSTOK s.r.o.